top of page

Geschiedenis

Historiek van de danscursus georganiseerd door vtbKultuur (voorheen VTB-VAB)

Op 18 oktober 1973 begon VTB-VAB Zaventem een eerste lessenreeks in de turnzaal van de St. Martinusschool onder leiding van een piepjonge Erik Walkiers van het gelijknamige dansinstituut, opgericht in Lier in 1942. 
 
Van september 1976 tot april 1982 werd er gedanst in de St. Michelzaal in de Stationsstraat, daarna in het Kultureel Centrum in de W. Lambertstraat en van september 1983 tot april 1985 in de zaal van de gemeenteschool in de Desmedtstraat, nog altijd in Zaventem. 

Na 12 jaar en 24 lessenreeksen moest worden uitgekeken naar een betere en standvastige locatie: de keuze viel op de zaal van 'De Koperen Kraan' in Nossegem voor de lessenreeks van 1985. 
 
ln die Nossegemse periode werd dansleraar Erík Walkiers opgevolgd door Patricia en Jan De Nil. Zij gaven om gezondheidsredenen in 1998 de fakkel door aan Fabienne en Michel De Ruyver, die nog altijd lesgeven maar nu in de veel grotere zaal van het GC Colomba te Kortenberg. 
 
ln '98, het jubileumjaar van 25 jaar danscursus, ontstond er een samenwerking tussen de vtbKultuur-afdelingen Zaventem en Kortenberg. De afdeling Zaventem hield echter op in 2011 en vtbKultuur Kortenberg zette de danscursus gewoon verder. 
 
We schrijven nu januari 2024, wat wil zeggen 50 jaar danscursus, met slechts 3 leraarswissels en steeds leraars van het voormalige Dansinstituut Walkiers uit Lier. 
 
De danscursussen georganiseerd door vtbKultuur Kortenberg en voorheen Zaventem danken hun succes aan de ongedwongen sfeer tijdens de lessen en de talrijke oefenavonden. Bij ons moet niets maar kan alles. Elke cursist kan de aangeleerde figuren in de verschillende dansen uitvoeren naar eigen zin, zonder bovenhandse druk van show of prestatie. 
 
Bij ons geen competitie, maar enkel een ongedwongen feestelijke stemming waarbij we een grote familie en vriendenkring geworden zijn

 

bottom of page